Cenobio de Valerón

Het grottencomplex Cenobio de Valerón is een honingraatachtig stelsel van ongeveer 350 pre-Spaanse rotsvertrekken waarvan klein deel voor (betaalde) bezichtiging is opengesteld. Deze bezienswaardigheid bevindt zich in het noorden van Gran Canaria, langs de oude weg naar Las Palmas (de C 801), vier kilometer ten oosten van Santa Maria de Guía.

De naam Cenobio de Valerón stamt uit de tijd dat het idee bestond dat het grottencomplex een soort klooster (cenobio) was, waar een religieuze gemeenschap van gewijde maagden (harimaguadas) leefden. Deze theorie is echter door onderzoekers al lange tijd geleden verworpen.

Pre-Spaanse tijdperk

Cenobio de Valerón stamt uit het pre-Spaanse tijdperk. Meer dan 500 jaar geleden hebben de de Guanchen, de toenmalige bewoners van het vulkanische eiland, de bij het stollen van lava (en erosie hierna) ontstane ruimtes met stenen bijlen, hout, leem en as-mortel, geschikt gemaakt voor de opslag van met name graan. De individuele kamers zijn door middel van in de lavasteen uitgehouwen gangen en trappen met elkaar verbonden.

Opslagplaats voor graan

Het grottencomplex was grotendeels in gebruik als opslagplaats voor graan maar ook andere (bederfelijke) producten vonden hier een plek. De rotsvertrekken waren met stenen of houten deuren en randen van as-mortel luchtdicht afgesloten. Door de hoge ligging en de overhangende rotsen waren ze een veilige en regenvrije opslagplaats voor het graan. In het complex zijn originele ‘pintaderas’ aangetroffen. Dit zijn lemen zegels die de toegang van een voorraadkamer afsloten en ongetwijfeld naar de eigenaar van het graan verwezen.

Restauratie

Cenobio de Valerón is, als grote en belangrijke pre-Spaanse graanschuur, aangewezen als cultureel erfgoed. Het archeologisch complex is na jarenlange restauratie en verbetering van de toegangswegen, in 2007 weer opengesteld voor het publiek.

Foto’s van Cenobio de Valerón

Ligging